image/svg+xml
image/svg+xml

Yüksek Lisans


Akademik Birim Hakkında : Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı Yüksek Lisans Programında program yeterliliklerini sağlayarak, programı başarılı bir şekilde tamamlayan öğrencilere Sosyal Bilgiler Eğitimi alanında Yüksek Lisans Diploması verilir. Bilimsel ve analitik düşünme becerilerine sahip olur, bağımsız olarak bilimsel araştırma yapabilecek düzeyde bilimsel araştırma yöntem ve tekniklerini bilir ve kullanır. Branşı ile ilgili alan eğitimine yönelik ulusal ve uluslararası düzeydeki gelişim ve değişimleri takip eder, öğrenir ve kullanır.
Akademik Birimin Amacı : Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı Yüksek Lisans Programının amacı, öğrencilere Sosyal Bilgiler eğitimiyle ilgili lisansüstü düzeyde bilgi, beceri ve tutumlar kazandırarak öğrencilerin Sosyal Bilgiler eğitimi alanında uzman olmalarını sağlamaktır.

Kabul Şartları : ALES standart puanının %50’si, lisans genel not ortalamasının %20’si, bilim sınav puanının %20’si ve YDS veya eşdeğerindeki yabancı dil puanının %10’u alınarak hesaplanır. Yapılan değerlendirmede, 100 puan üzerinden en az 60 puan alanlar, başarı puanlarına göre sıralanarak kontenjan dâhilinde yüksek lisans programlarına kabul edilir.
Mezuniyet Koşulları : Programdan mezun olabilmek için en az 90 kredi ve 2.50/4 ortalamaya sahip olmak gerekir. Tezli yüksek lisans derecesinde en az yedi adet ders, bir seminer, danışmanlık, ders ve tez aşamasında alınan uzmanlık alanı derslerinden oluşur.
Üst Kademeye Geçiş : Yüksek lisans programını başarı ile tamamlayan mezunlar, ALES sınavından geçerli notu almaları, İngilizce dil yetkinliğini sağlamaları şartıyla kendi alanlarında doktora programlarına başvurma haklarına sahip olurlar.
İstihdam Olanakları : Sosyal Bilgiler Eğitimi Yüksek Lisans Programından mezun olan öğrenciler ilgili alanlarda, koşulları sağladıkları takdirde doktora seviyesinde öğrenimlerine devam edebilmektedirler.
Ölçme ve Değerlendirme : (1) Başarı notu, sadece genel sınav değerlendirilmesine göre değil, öğrencinin dönem içi çalışmaları ile ara sınavların birlikte değerlendirilmesi ile elde edilir. Dönem çalışmaları ile ara sınav sonuçlarının başarı notuna katkı oranı %40 iken, genel sınav notunun katkı oranı %60’tır. (2) Bir dersten başarılı sayılmak için, hem genel sınav notunun, hem de başarı notunun 100 puan üzerinden yüksek lisans düzeyinde en az 65, doktora düzeyinde en az 75 olması gerekir. (3) Bilimsel hazırlık dersleri, seminer dersi, dönem projesi, uzmanlık alanı ve danışmanlık dersleri YT (yeterli) veya YZ (yetersiz) olarak değerlendirilir.
Akademik Birim Başkanı ve Bologna Koordinatörü : Doç. Dr. Serpil ÖZDEMİR
Kazanılan Derece Gereklilikleri ve Kurallar : Bartın Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği'nin hükümleri uygulanır. Programa kabul edilen öğrenciler en az 24 ulusal kredilik ders ve kredisiz tez semineri dersini almak ve başarıyla tamamlamak zorundadırlar. Öğrencilerin, Anabilim Dalı tarafından atanan bir danışmanın yönetiminde bir yüksek lisans tezi hazırlamaları ve tez sınavında başarılı olmaları gerekir.